NU 10% KORTING OP PLENT BEAUTY CARE (UITGEZONDERD VOORDEELPAKKETTEN) MET CODE: PBC10

Wat doet appelcider echt voor je?

Wat doet appelcider echt voor je?
Wat doet appelcider echt voor je?

Als je op internet gezondheidstips googelt, vind je een breed scala aan onderwerpen over gezondheid, dat is geen verrassing. Een gezondheidstip die op het internet rondwaart, is het gebruik van appelciderazijn. Maar wat doet het precies?

Sommige populaire gezondheidsclaims van appelazijn zijn dat het zou helpen bij het afvallen, kanker zou kunnen voorkomen en diabetes behandelen. Maar met alle gezondheidsvoordelen die circuleren over appelciderazijn, vragen we ons tegelijkertijd af of het niet te mooi is om waar te zijn.

Dit artikel zal enkele mythes ontkrachten en feiten over appelciderazijn uiteenzetten om erachter te komen wat het werkelijk doet!

Wat is appelciderazijn?

Wat is appelciderazijn?

Waar wordt appelciderazijn eigenlijk van gemaakt? Ja duh, apples natuurlijk! Tijdens het productieproces worden de appels geplet, gedistilleerd en gefermenteerd. Dit proces is de reden waarom het een hoog gehalte aan azijnzuur bevat, een verbinding die ook in normale azijn aanwezig is. Dit geeft zijn uitgesproken robuuste, zure smaak.


Rijke geschiedenis van appelciderazijn

Appelazijn werd al in 5.000 voor Christus gebruikt. - 3000 voor Christus door respectievelijk de oude Babyloniërs en Egyptenaren, als natuurlijk conserveermiddel, maar in 400 voor Christus gebruikten de oude Grieken onder leiding van Hippocrates, de vader van de geneeskunde, appelciderazijn als alternatief medicijn. Het werd gemengd met honing en gebruikt om verschillende verkoudheden, hoesten en ziekten te behandelen (Bron: WVU.edu).


Feiten versus mythen rond appelciderazijn

Met al die informatie klinkt het alsof appelciderazijn een moderne remedie kan zijn voor verschillende aandoeningen, toch? Nou, dankzij de wetenschap zullen we er eindelijk achter komen of dit het wonder is achter alle hype door de eeuwen heen.


Helpt appelciderazijn bij het afvallen

1) Helpt appelciderazijn bij het afvallen?

Mythe: Een van de gezondheidstips die de aandacht van de meeste gezondheidsbewuste voorstanders trok, is het vermogen om vet te verbranden en gewicht te verliezen. Nou, dat is onze top 1 van alle mythen, omdat het geen vet verbrandt voor je lichaam.

Feit: In een onderzoek dat in 2007 werd uitgevoerd bij type 1 diabetici, werd ontdekt dat appelciderazijn helpt de snelheid van voedselverplaatsing van de maag naar de dunne darm te vertragen, wat ervoor zorgt dat het lichaam zich langer vol voelt. Dat is de reden waarom het kan helpen de voedselinname te verminderen, maar het zorgt er zeker niet voor dat je gewicht verliest met slechts een eetlepel of twee (Bron: WVU.edu). Desalniettemin is de beste manier om gewicht te verliezen een gezond dieet en een actieve levensstijl!

Heeft appelciderazijn wonderbaarlijke genezende krachten

2) Heeft appelciderazijn wonderbaarlijke genezende krachten?

Mythe: Interessant is dat appelazijn in verband is gebracht met het genezen van diabetes en kanker, terwijl het niet als zodanig moet worden beschouwd. Het is absoluut geen vervanging voor insuline-injecties of welke vorm van behandeling voor kanker dan ook!

Feit: Appelciderazijn heeft gezondheidsvoordelen omdat het polyfenolen bevat, waarvan is onderzocht dat ze de bloeddruk en het slechte cholesterol in het lichaam en de bloedsuikerspiegel verlagen (Bron: Sciencedirect.com), maar dit moet nog uitgebreid worden onderzocht. Bovendien kan azijnzuur het groeien van goede bacteriën helpen bevorderen en tegelijkertijd schadelijke bacteriën doden. (Bron: ResearchGate). Appelazijn bevat ook antioxidanten en B-vitamines die het lichaam kunnen helpen ontstekingen en weefselbeschadiging door schadelijke bacteriën te verminderen.

Welke voordelen heeft appelciderazijn

3) Welke voordelen heeft appelazijn?

Mythe: appelciderazijn wordt al jaren beschouwd als voedselingrediënt, conserveermiddel en beitsmiddel. Maar eigenlijk, is het niet alleen een voedselproduct, maar veel meer!

Feit: Appelciderazijn heeft antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het schadelijke bacteriën kan doden. Het wordt gebruikt als een volledig natuurlijk ontsmettingsmiddel voor groenten en fruit bij het wassen en als ontsmettingsmiddel voor het schoonmaken in huis. In sommige gevallen kan het worden gebruikt als huidtoner en helpen bij het verhelpen van huidaandoeningen. Maar als u een gevoelige huid of ernstige huiduitslag of ernstige acne heeft, kunt u het beste eerst een dermatoloog raadplegen (Bron: ResearchGate).


Het is de "Moeder" die alles heeft!

Je zou kunnen denken dat elk merk appelciderazijn voldoet. Maar eigenlijk zijn de goedkope versies die op de markt verkrijgbaar zijn niet geschikt. Dit zijn de heldere, gepasteuriseerde varianten (blootgesteld aan extreme hitte), en ze bevatten niet "de moeder" van de appelazijn. De "moeder" ontstaat wanneer de appelciderazijn voor een langere periode wordt gefermenteerd. Het bevat gist en azijnzuren, die de bronnen van probiotica zijn. (Bron: uchicagomedicine.org). Eenmaal gepasteuriseerd en verwerkt, verliest de appelciderazijn de "moeder" samen met de andere voedingsstoffen zoals B-vitamines en polyfenolen die we proberen te bewaren voor consumptie.

Ga voor een appelcider die ongepasteuriseerd, rauw, ongefilterd en 100% biologisch is. Hier bij Plent hebben we kwalitatief hoogwaardige appelazijn in het assortiment, waarvan Bragg's Apple Cider Vinegar en Rawsome Apple Cider Vinegar het populairst zijn. Deze appelazijn is troebel en geelachtig, onvervalst, alle voedingsstoffen zijn aanwezig, en dat is wat je wilt als je goede appelazijn koopt.

Waarom zou ik appelazijn aan mijn dieet toevoegen?

Waarom zou ik appelazijn aan mijn dieet toevoegen?

Appleazijn is een van de meest gewaardeerde huismiddeltjes die er zijn. We weten nu dat:

  • Het kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en slechte cholesterol
  • Het bevat probiotica, polyfenolen en B-vitamines, die gunstig zijn voor het lichaam
  • Het kan helpen bij het doden van schadelijke bacteriën waardoor het gebruikt kan worden als ontsmettingsmiddel
  • Het kan gebruikt worden voor de huidverzorgingsroutine

Maar dit betekent niet dat appelazijn het antwoord ia op al onze ziekten, en het betekent ook niet dat we de hele fles moeten leegdrinken. Een veilige dosering voor appelazijn is 1-2 eetlepels verdund in een glas water (Bron: health.harvard.edu). Als je meer gebruikt, riskeer je maagzuur en kan het je tandglazuur beschadigen.

Conclusie: Ja, appelazijn is oké om toe te voegen aan je dieet! Het is goed om afwisseling in ons eten te brengen, en hoe kun je dat beter doen dan door appelciderazijn toe te voegen aan je saladedressings en zelfs drankjes!

Recept appelazijn met kurkuma en cayennepeper > de gezonde start van je dag!

Appelazijn met kurkuma en cayennepeper: jouw nieuwe ochtendritueel! Meng slechts 5 ingrediënten tot een super gezond drankje om je lijf een flinke boost te geven in de ochtend. Begin je dag met dit heerlijke powerdrankje en je begint je dag niet alleen gezond, je zult ook merken dat je je anders voelt.

Je vindt het recept hier

Delen: