B-vitamines
Wat zijn de B-vitamines?
Net toen je dacht dat je alle vitamines en mineralen onder de knie had, maken we er een open om nog eens acht subvitaminen te onthullen! Sorry!
Maar ja, de B-vitamines zijn een klasse van in water oplosbare vitamines. Ze zijn cruciaal voor een groot aantal biologische functies, zoals energieproductie, ondersteuning van het immuunsysteem en zenuwfunctie, om er maar een paar te noemen.
Belangrijkste gezondheidsaspecten van de B-vitamines
Het is onmogelijk om een aantal belangrijke aspecten van de B-vitamines als groep te generaliseren, omdat ze elk verschillende rollen spelen. Dus laten we ze in plaats daarvan wat nader bekijken. De volgende informatie is aangepast van The National Health Institute (Bron: NIH) en onderzoek (bron: Examine).
Vitamine B1 (thiamine)
Thiamine komt voor in noten, peulvruchten, verrijkte granen en erwten. Het functioneert bij het vrijkomen van energie uit ons voedsel en ondersteunt de zenuwfunctie en de gezondheid van het zenuwstelsel.
Vitamine B2 (riboflavine)
Deze vitamine kan worden gewonnen uit dagboek, zoals melk, yoghurt, kaas, maar ook uit verrijkte granen en paddenstoelen. Het is essentieel voor het onderhoud van huid, ogen en ook voor het vrijkomen van energie uit onze voeding.
Vitamine B3 (niacine)
Niacine is zo fijn! Grapje, maar eigenlijk kan niacine belangrijk zijn voor het reguleren van de stemming en de cognitieve functie. Dat zijn echter meer verkennende wegen in het onderzoek, en niacine staat meer bekend om zijn rol bij het vergemakkelijken van de afgifte van energie uit voedsel. U kunt niacine consumeren in dierlijk voedsel zoals vlees, zuivelproducten of eieren.
Vitamine B5 (panthotheenzuur)
Nogmaals, deze B-vitamine is ook een belangrijke cofactor in een reeks enzymatische reacties. Op deze manier helpt het bij het extraheren van energie uit voedsel en het gedurende de dag te gebruiken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B5 zijn onder meer dierlijk vlees en zuivelproducten
Vitamine B6 (Pyridoxine)
Deze B-vitamine komt voor in veel voedingsmiddelen, waaronder gevogelte, varkensvlees, vis, haver, bananen en verrijkte granen.
Vitamine B7 (biotine)
Biotine is een B-vitamine die in veel kleinere hoeveelheden nodig is dan de andere. Het is belangrijk voor de aanmaak van vetzuren door de bacteriën in het spijsverteringskanaal.
Vitamine B9 (foliumzuur)
Dit is een van de belangrijkste B-vitamines, vooral voor zwangere vrouwen. Er zijn twee vormen, foliumzuur (de natuurlijke voedingsvorm) en foliumzuur (de synthetische vorm). Ondanks wat je misschien denkt, is het eigenlijk de synthetische vorm die veel meer biologisch beschikbaar is in het lichaam. Foliumzuur is cruciaal voor de vorming van rode bloedcellen en voor een gezonde vorming van neurale buisjes bij de foetus.
De beste bronnen van foliumzuur (natuurlijke vorm) zijn donkere, groene groenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli en spruitjes. Het kan ook worden gewonnen uit verrijkte voedingsmiddelen zoals granen en andere granen.
Vitamine B12 (cobalamine)
Dit is weer een biggie! Cobalamine is de laatste van de B-vitamines en wordt vaak onderconsumeerd in verschillende groepen. Een van deze groepen zijn plantaardige eters. Omdat er vrijwel geen plantaardige bron van cobalamine is, kan het buitengewoon moeilijk zijn om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen, zowel veganistisch als vegetarisch, zonder supplementen.
Vitamine B12 (cobalamine) zit in dierlijk voedsel zoals rood vlees, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Het is cruciaal voor een gezonde zenuwfunctie, energieproductie en de vorming van hemoglobine.