MCT-olie - alles wat je moet weten

MCT-olie - alles wat je moet weten
MCT-olie - alles wat je moet weten

Triglyceridenolie met middellange ketens (MCT) is een veelgebruikt supplement dat wordt gebruikt door atleten voor sportprestaties, maar ook bij personen die zich richten op vetverlies. De belangrijkste redenen voor het gebruik van het supplement is het vermogen om de vetzuren te absorberen en het niet als vet wordt opgeslagen.

Maar goed, laten we het eens nader bekijken en de voordelen en mogelijke toepassingen bekijken!

What is MCT oil

Wat is MCT-olie?

Triglyceriden met middellange ketens (MCT's) zijn - zoals de naam al doet vermoeden - middellange vetzuren, waardoor ze tussen korteketen- en langeketenvetzuren worden geplaatst. De drie soorten vetzuren variëren simpelweg vanwege de verschillende kettinglengtes. Deze vetzuren worden geclassificeerd als verzadigd vet, dit betekent dat hun koolstofatomen allemaal gebonden zijn met waterstofionen. Deze vetzuren zijn onder meer:

  • Capronzuur (C6: 0)
  • Caprylzuur (C8: 0)
  • Caprinezuur (C10: 0)

(Source: Examine.com)

De meest voorkomende bronnen van MCT's zijn kokos- en palmolie, evenals zuivelvet. De hoogwaardige formule van ons eigen merk Big Food MCT-olie is bijvoorbeeld vrij van palmolie en is afkomstig van 100% kokosolie.

Hoe werkt het in het lichaam?

Zoals je hieronder zult lezen, is MCT-olie samengesteld uit middellange vetzuren. Vanwege hun lengte zijn de MCT's gemakkelijk op te nemen en te gebruiken als energie. Door de kortere lengte zijn ze ook beter oplosbaar en gemakkelijker op te lossen in vloeistoffen.

Een ander belangrijk verschil tussen MCT's en vetzuren met lange ketens (LCFA's) is het absorptieproces. LCFA's vereisen de werking van lipase en gal, voordat ze worden verpakt in kleine deeltjes, chylomicronen genaamd, die helpen om ze door de darmbarrière te transporteren. Aan de andere kant hebben MCT's deze transporteurs niet nodig en kunnen ze gemakkelijk rechtstreeks in het poortadersysteem vermengen. Hierdoor kunnen ze rechtstreeks naar de lever door vetweefsel te omzeilen (Bron: ScienceDirect).

Heeft MCT-olie invloed op de prestaties

Heeft het invloed op de prestaties?

Om de bovenstaande reden gebruiken duursporters vaak MCT-oliesupplementen en -formuleringen in de latere stadia van langeafstandsevenementen wanneer hun koolhydraatvoorraad uitgeput is.

In deze fase van een evenement zal de atleet oxiderende (verbrandende) vetzuren gebruiken als de primaire energiebron. De gedachtegang is dus dat door een bron van direct beschikbare vetzuren (d.w.z. MCT's) te krijgen via een infuus, je in deze stadia betere brandstofprestaties kunt leveren. Dit kan ook helpen om wat glycogeen (opgeslagen koolhydraten) over te houden als ze eerder in het evenement worden gebruikt.

Verbetert MCT-olie ketogene diëten en intermittend fasting diëten

Verbetert MCT-olie ketogene diëten en intermittend fasting diëten?

In andere sferen wordt MCT-olie gebruikt als aanvulling op vasten, ketogene en traditionele dieetregimes. Het bewijs ter ondersteuning van deze aanvraag is echter veel minder dubbelzinnig (in overeenstemming). In feite moet elk supplement dat belooft je te helpen op magische wijze af te vallen zonder het dieet bij te wonen, altijd vermeden worden!

De gedachtegang is dat bij het vasten of het volgen van een ketogeen (zeer koolhydraatarm) dieet het lichaam voornamelijk vet verzamelt en verbrandt voor energie, terwijl het ketonen aanmaakt om de hersenfunctie te versterken. Sommige onderzoeken suggereren dat door het gebruiken van MCT's bij dit soort dieten, men de productie van ketonen, oxidatie van opgeslagen vet (vetzuren met lange ketens) kan verhogen en vetverlies kan vergroten boven spierverlies (Bron: Examine.com; NCBI).

Helpt MCT-olie bij vetverlies

Helpt MCT-olie bij vetverlies?

Als we kijken naar het algehele vetverbrandende effect van MCT-olie, zijn er de afgelopen twee decennia verschillende veelbelovende onderzoeken gepubliceerd! Aangenomen wordt dat MCT's in hogere mate worden geoxideerd dan LCFA's. MCT-inname kan echter de oxidatie van beide verhogen, hoewel meer onderzoek op dit gebied gerechtvaardigd is (Bron: Nature).

Men heeft gezien dat regelmatig gebruik van MCT's, in plaats van vetzuren met lange ketens, de algehele vetoxidatie kan verhogen (verbranding; Bron: Nature). Een ander voordeel van MCT's bij vetverlies is het omhoog-regulerende effect dat ze kunnen hebben op de stofwisseling, d.w.z. het kan de verbrande energie verhogen. Vroege studies op dit gebied hebben tot miscommunicatie geleid over MCT-olie, velen noemen het een krachtige vetverbrander en metabolische booster. Hoewel deze onderzoeken veelbelovend zijn, zullen supplementen zelden of nooit de eerder genoemde effecten op het lichaam hebben.

Afrondend

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende veelbelovende toepassingen voor MCT's, vooral als ze afkomstig zijn van kokosolie in plaats van palmolie. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je het supplement om de juiste redenen wilt gebruiken en niet op zoek bent naar een ‘snelle oplossing’. In plaats daarvan kan MCT-olie worden gebruikt als aanvulling op een geoptimaliseerd en uitgebalanceerd dieet of trainingsroutine.

Ik hoop dat dit artikel verhelderend was!


Delen: