Rundercollageen of viscollageen: welke collageen is het beste?

Rundercollageen of viscollageen: welke collageen is het beste?

Collageen is er in verschillende soorten, viscollageen en rundercollageen zijn de populairste. In deze blog leggen we het verschil uit tussen rundercollageen en viscollageen en welke collageen het beste is voor het doel waarvoor jij het zou willen gebruiken.

Populaire collageen producten

Rundercollageen of viscollageen: welke collageen is het beste?

Welke verschillende typen collageen zijn er?

Collageen is altijd een dierlijk product. Je zult in plantaardige bronnen dus geen collageen vinden. Er worden wel vegan collageenboosters aangeboden, maar deze bevatten geen collageen.

Er zijn verschillende soorten collageen te verkrijgen die afkomstig zijn van verschillende dieren (denk aan runderen, varkens, kippen en vis). Collageen wordt uit de pezen, botten, huid, bindweefsels en het kraakbeen van deze dieren gehaald en bestaat uit verschillende collageentypen. Afhankelijk van uit welke delen de collageen wordt gehaald, bevat een collageenproduct dus bepaalde typen collageen.

  • Huid bevat Type I en Type III collageen
  • Pezen bevatten alleen type I collageen
  • Kraakbeen bevat Type II collageen

Twee veel gebruikte soorten zijn viscollageen en rundercollageen. In dit artikel gaan we de overeenkomsten en verschillen bespreken tussen deze twee soorten.

Hoe wordt rundercollageen gemaakt?

Rundercollageen wordt verkregen uit runderen en is de meest gebruikte bron voor collageensupplementen. Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageeneiwitten (gelatine) uit te halen. De gelatine wordt gehydrolyseerd, wat inhoudt dat de eiwitten kleiner worden gemaakt om het beter opneembaar te maken in je lichaam.

Tijdens het proces van hydrolysatie wordt het collageen behandeld met speciale enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Deze enzymen breken het collageen af tot kleinere collageenpeptiden. Collageenpeptiden worden ook wel gehydroliseerd collageen genoemd of collageenhydrolysaat.

Het resultaat is een uiterste fijn collageenpoeder dat gemakkelijk oplost in koude of warme dranken. Dit in tegenstelling tot gelatine dat alleen oplost als het aan warme vloeistoffen wordt toegevoegd.

Welke collageen is het beste, viscollageen of rundercollageen

De werking van rundercollageen, wat kan het doen voor jou?

  • Rundercollageen bestaat voornamelijk uit Type I en Type III collageen. Deze twee soorten collageen spelen een grote rol in de groei en herstel van botten en de huid.
  • Belangrijk bij de aanmaak van lichaamseigen collageen is vitamine C, daarnaast heeft het lichaam een voorraad aan aminozuren zoals glycine en proline nodig. Een van de voedingsbronnen die het rijkst is aan deze specifieke aminozuren is collageen!
  • Door collageen hydrolisaat te gebruiken voorzie je je lichaam dus van de juiste bouwstoffen om het herstel en aanmaak van huid, haar, nagels, pezen en ondersteun je gezonde botten.

Resultaten van onderzoeken naar rundercollageen

Onderzoeken hebben onder anderen de volgende gezondheidsvoordelen vastgesteld bij het gebruik van rundercollageen:

  • Ondersteuning van een gezondheid darmstelsel. Collageen is rijk aan glutamine. Dit aminozuur kan de symptomen van een lekkende darm tegengaan. Dit specifieke aminozuur is namelijk betrokken bij het herstel van de darmwand en kan kleine gaatjes in de darmwand repareren (1)
  • Beter herstel van intensieve sporttrainingen vanwege aanwezige aminozuren in collageen (2)
  • Collageen kan de spierkracht verbeteren. Collageen kan het gebruik van energiedeeltjes genaamd ATP in je lichaam efficiënter doen verlopen. Dit zorgt voor een verbeterde spierkracht (3)
  • Verminderde gewrichtspijn. Rundercollageen kan de aanmaak van kraakbeen stimuleren (4). Kraakbeen is het weefsel dat een dempende functie heeft in gewrichten. Het vormt een kussentje tussen gewrichten en zorgt zo voor een soepele gewrichtsfunctie.

Naast de bovenstaande bevindingen zijn er verschillende onderzoeken die het aminozuur glycine en collageenhydrolisaat linken aan:

  • Stralende, Jonge Huid (5)
  • Gezond en Glanzend Haar (6)
  • Sterke Nagels (7)
  • Minder Gewrichtspijn en gezonde botten (8)(9)
  • Vetvrije Massa (10)
  • Betere spijsvertering en gezonde darmen (11)

is rundercollageen of viscollageen beter tegen rimpels

We hebben nu de productiemethode van rundercollageen besproken en daarnaast ook de wetenschappelijke ondersteunde gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet. Maar hoe zit het dan met collageen die afkomstig is van vis?

Hoe wordt viscollageen gemaakt?

Van oudsher worden er al soepen en bouillons getrokken van visgraten in verschillende traditionele culturen. Vooral in het tijdperk dat de mens nog een jager-verzamelaar was werden dieren van kop tot staart gegeten. De mens maakte volledig gebruik van alles wat een gevangen dier te bieden had. Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijk collageen binnenkregen via hun dieet.

Een lekker stuk zalmfilet, kibbeling, kabeljauwfilet of paling; veel mensen beschouwen het als delicatesse, maar dan wel zonder de graatjes! Organen, bindweefsels en graten worden bijna niet gegeten. Daarom worden er bijvoorbeeld capsules met levertraan gemaakt uit kabeljauwlever. Op deze manier krijgen mensen toch de waardevolle vetzuren binnen uit de lever van een vis.

Hetzelfde geldt voor de huid en graten van vissen. Hier wordt viscollageen van gemaakt. Het productieproces is gelijk aan dat van rundercollageen. De delen van de vis die normaal gesproken worden weggegooid, zoals de huid, wordt gehydrolyseerd met behulp van protease-enzymen.

De werking van viscollageen, wat kan het doen voor jou?

De werking van viscollageen is gelijk aan die van rundercollageen. Het ondersteunt de productie van lichaamseigen collageen door de cruciale bouwstoffen te leveren in de vorm van aminozuren.

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type I collageen dat in de huid voorkomt. Daarnaast is viscollageen rijk aan hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels (12).

Resultaten van onderzoeken naar viscollageen

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

  • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de hydratatie van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht (13)
  • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan (14). Duidelijk is dus dat viscollageen een mogelijk bewezen werkzaamheid kent tegen huidveroudering.
  • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken (15). Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren hiermee veroudering tegengaan.
  • Beter opneembaar dan rundercollageen. Er zijn studies die aanstippen dat de collageenpeptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede (16).

Maar nu vraag je je wellicht af… Welke type collageen kun je het beste kiezen??

Rundercollageen of viscollageen: welke collageen is het beste?

Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel, maar volgens sommige onderzoeken is viscollageen beter opneembaar in het lichaam waardoor je hier meer gewenste effecten mee zou kunnen bereiken.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is het belangrijkste aspect dat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt.

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je, wanneer je een vis- en schaaldierenallergie hebt, kiest voor rundercollageen in plaats van viscollageen.

Wat is gehydrolyseerd collageen?

Gehydrolyseerd collageen ontstaat wanneer gelatine wordt bewerkt met speciale enzymen die ook wel peptidasen of proteasen worden genoemd. Deze enzymen zorgen ervoor dat gelatine nog verder wordt afgebroken. Op deze manier blijven er collageenpeptiden over. Deze peptiden zijn zeer kleine eiwitdeeltjes die in poedervorm dus gehydrolyseerd collageen vormen.

Welke collageen kan ik het beste kiezen

Hoe weet je of collageen van goede kwaliteit is?

  • Collageenpoeder moet helder en nagenoeg smaakloos zijn wanneer het is opgelost in water
  • Goede kwaliteit collageen bevat geen vulstoffen of additieven
  • Goede kwaliteit collageen is laboratorium getest en vrij van pesticiden, zware metalen (komt veel voor in viscollageen), hormonen en andere verontreinigingen. Let er bij aanschaf van collageen op dat expliciet wordt vermeld dat het labgetest is.
  • Let erop dat het product gehydrolyseerde collageenpeptiden bevat, omdat dit zorgt voor optimale absorptie en efficiënt gebruik door het lichaam
  • Bij voorkeur bevat collageen toegevoegde vitamine C (uit natuurlijke bron) om de opneembaarheid en productie van collageen in het lichaam te verbeteren.

Het kiezen van de bron die het beste bij jou past, komt neer op jouw gezondheidsdoelen, of deze nu vooral gericht zijn op de gezondheid van de huid of alleen op de algemene gezondheid van het lichaam. Beide soorten collageen zijn sowieso geweldig voor het eenvoudig verhogen van de dagelijkse eiwitinname. Let er bij de aankoop van collageen op dat je het etiket goed leest en begrijpt om de kwaliteit te beoordelen.

10% korting op collageen van Plent en Big Food

Gebruik de kortingscode:

COLLAGEN10

kortingscode collageen

Populaire collageen producten

Delen: