Hoe gezond is viscollageen? 5 voordelen op een rij!

Hoe gezond is viscollageen? 5 voordelen op een rij!

Viscollageen is een type I collageen, het meest voorkomende collageen in het menselijk lichaam. Type I is verantwoordelijk voor de ondersteuning van een mooie huid, sterk bindweefsel en stevige botten. Viscollageen wordt bovendien tot 1,5 keer efficiënter in het lichaam opgenomen en heeft een hogere biologische beschikbaarheid ten opzichte van runder- of varkenscollageen. Maar er zijn meer voordelen, lees er meer over in deze blog.

Populaire viscollageen producten

hoe gezond is viscollageen? 5 voordelen op een rij

Wat is zo bijzonder aan viscollageen?

De peptiden in viscollageen hebben zeer specifieke aminozuursamenstellingen met een hoge concentratie aan glycine, hydroxyproline en proline. Wanneer viscollageen wordt gebruikt, worden de hydroxyproline-peptiden niet volledig verteerd tot vrije aminozuren en kunnen ze in het bloed worden gedetecteerd. Deze hydroxyproline-peptiden stimuleren cellen in de huid, gewrichten en botten wat zorgt voor celactivatie en celgroei.

Peptiden? Wat zijn dat?

Peptiden hebben het vermogen om tot diep in de huid door te dringen en op deze manier allerlei huidproblemen aan te pakken. Peptiden zijn opgemaakt uit een combinatie van aminozuren. Wanneer je bepaalde peptiden combineert, ontstaan er proteïnen. Eén van de meest bekende proteïnen is collageen. En dit is één van de belangrijkste bouwstenen voor je huid.

Waarom is viscollageen belangrijk voor je lichaam?

Viscollageen is een type I collageen, het meest voorkomende collageen in het menselijk lichaam. Type I is verantwoordelijk voor de ondersteuning van een mooie huid, sterk bindweefsel en stevige botten.

Viscollageen van het type 1 is een complex structureel eiwit dat helpt de sterkte en flexibiliteit te behouden van:

  • huid
  • bindweefsel
  • nagels
  • haar
  • gewrichten
  • botten
  • spieren
  • pezen
  • bloedvaten
  • tandvlees
  • ogen

Hoe gezond is viscollageen? 5 voordelen op een rij!

1. Anti-aging voordelen van viscollageen

Aangezien viscollageen een type I-collageen is en type I-collageen de belangrijkste bouwsteen van onze huid is, is het niet verwonderlijk dat het goed is voor de huid. Viscollageen kan de tekenen van huidveroudering helpen voorkomen en verbeteren, waardoor het een populair supplement is in strijd tegen huidveroudering.

Mogelijke voordelen voor de huid

Het gebruik van viscollageen kan onder meer ondersteunen bij een gladdere huid, verbeterde huidhydratatie, meer soepelheid en voorkomen van rimpels en lijntjes.

Gebruik gehydrolyseerd viscollageen

Gehydrolyseerd viscollageen is samengesteld uit kleine peptiden met een laag molecuulgewicht, die gemakkelijk worden verteerd, opgenomen en gebruikt door het menselijk lichaam.

Onderzoek gepubliceerd in 2015 in het Open Nutraceuticals Journal stelt dat er talloze klinische onderzoeken zijn uitgevoerd die de werkzaamheid en voordelen van gehydrolyseerde collageenpeptiden op de huid aantonen, waaronder hydratatie, elasticiteit en vermindering van rimpels. Onderzoekers concluderen dat gehydrolyseerd collageen een slim wapen is in de dagelijkse strijd tegen de ongewenste maar zichtbare tekenen van veroudering (Bron: ResearchGate).

Hoge biologische beschikbaarheid van viscollageen

Viscollageen wordt tot 1,5 keer efficiënter in het lichaam opgenomen en heeft een superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van runder- of varkenscollageen. Omdat het efficiënter wordt opgenomen en sneller in de bloedbaan terechtkomt, wordt het tevens beschouwd als de beste collageenbron voor medicinale doeleinden (Bron: Scientific Research, NCBI, ScienceDirect). Lees meer over dit onderwerp in deze blog: Welke collageen wordt het beste opgenomen in je lichaam?

anti aging voordelen viscollageen. Hoe gezond is collageen

2. Antibacteriële eigenschappen van viscollageen

Onderzoek uit Canada dat in 2016 werd gepubliceerd, wees uit dat viscollageen nog een ander indrukwekkend bestanddeel bezit: collagencine, een antibacteriele peptide in viscollageen. Uit deze studie bleek dat collagencine de groei volledig remde van Staphylococcus aureus, beter bekend als stafylokok ofwel een stafylokokbesmetting (Bron: Pubmed).

Kan viscollageen helpen bij stafylokokbesmetting?

Stafylokokbesmetting is een zeer ernstige, zeer besmettelijke infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën die vaak op de huid of in de neus worden aangetroffen. Viscollageen lijkt een veelbelovende bron van antimicrobiële peptiden, die zowel de menselijke gezondheid als de voedselveiligheid kunnen verbeteren.

3. Hogere eiwitinname dankzij viscollageen

Door viscollageen te gebruiken, krijg je eenvoudig meer eiwitten binnen. Viscollageen bestaat voor meer dan 97 procent uit eiwitten zonder vet, suikers of koolhydraten, waardoor het een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen ter wereld is.

Waar is een hogere eiwitinname goed voor?

Door je eiwitinname te verhogen door collageen te gebruiken, kun je je trainingen verbeteren, spierverlies voorkomen en een beter herstel na de training hebben. Meer eiwitten in je dieet ondersteunen bovendien mogelijk bij gewichtsbeheersing en afvallen.

Aminozuren in viscollageen

Viscollageen heeft ook een onderscheidend aminozuurprofiel. Aminozuren zijn organische verbindingen die samen eiwitten vormen. Ze zijn, samen met eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam.

antibacteriele eigenschappen viscollageen

4. Invloed van viscollageen op botgenezing en botvernieuwing

Onderzoek naar viscollageen heeft aangetoond dat het de lichaamseigen natuurlijke collageenproductie kan verhogen en collageenpeptiden uit vissenhuid een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de botten door de botmineraaldichtheid te verhogen en ontstekingsremmende activiteit uit te oefenen op artrose.

Onderzoek uit 2013 naar de effecten van viscollageenpeptiden

Het doel van een onderzoek uit 2013 was om de effecten van viscollageenpeptiden op de collageensynthese, kwaliteit en mineralisatie vast te stellen. Bevindingen van het onderzoek tonen aan dat viscollageen een positief effect heeft op collageensynthese en collageenkwaliteit (Bron: NCBI).

Onderzoek naar viscollageenpeptiden door NC Oral Health Institute

Bovendien hebben onderzoekers van het NC Oral Health Institute van de University of North Carolina in Chapel Hill's School of Dentistry de effecten van viscollageenpeptiden onderzocht in een osteoblastisch celkweeksysteem. Ze ontdekten dat suppletie met viscollageenpeptiden "een positief effect heeft op osteoblastische cellen in termen van collageensynthese, kwaliteit en mineralisatie, wat het potentiële nut voor botweefselmanipulatie suggereert" (Bron: Pubmed).

gezonde botten viscollageen. Hoe gezond is collageen

5. Invloed van viscollageen op wondgenezing

Viscollageen kan het herstel van een schaafwond, kras of wond ondersteunen en ervoor zorgen dat het sneller geneest. Het vermogen van een wond om te genezen is namelijk gebaseerd op de aanwezigheid van collageen, wat essentieel is voor wondgenezing omdat het het lichaam helpt nieuw weefsel te vormen.

Waarom helpt viscollageen bij wondgenezing

Type I collageen is de meest voorkomende structurele component van de zogenaamde dermale matrix, waardoor het volkomen logisch is type I collageen in je lichaam kan helpen om wonden sneller te genezen.

Collageen als onderdeel van cellulaire functies

Vroeger werd aangenomen dat collagenen slechts structurele dragers waren. Nu weten we dat collageen en van collageen afgeleide fragmenten veel cellulaire functies regelen, waaronder celvorm en -differentiatie, celmigratie en de synthese van een aantal belangrijke eiwitten.

Fasen van wondgenezing

Collageen speelt ook af een cruciale rol in alle fasen van wondgenezing: hemostase, ontsteking, proliferatie en hermodellering (Bron: Woundresearch).

plent viscollageen voordelen

Waarom onze klanten kiezen voor Plent Viscollageen

Inmiddels heeft Plent Viscollageen meer dan 23.000 tevreden klanten in Europa. Dit is niet voor niets!

  • Heerlijke smaken en 100% natuurlijk!
  • Ook verkrijgbaar in doosje met 30 portiezakjes
  • Duurzaam geproduceerd
  • Vrij van zware metalen (lab-getest)
  • Goed verteerbaar
  • Laag moleculair gewicht (2.000 Da)
  • Lost goed op, makkelijk drinkbaar
  • Gehydrolyseerd, voor betere absorptie
  • Met toegevoegde vitamine C

Constante hoge kwaliteit

De meeste grondstoffen die tegenwoordig in rundercollageen worden gebruikt, zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Zelfs binnen hetzelfde merk grondstoffen vind je inconsistenties in smaak en kwaliteit. Onze viscollageen is van een constante hoge kwaliteit.

Onafhankelijk getest en vrij van zware metalen

Veel viscollageen wordt op de markt gebracht als 'schoon', maar bevat arseen en andere zware metalen zoals lood. Dit wordt voornamelijk gevonden in zogenaamd "wild gevangen" viscollageen. Plent viscollageen is onafhankelijk getest in een lab en vrij van zware metalen.

100% natuurlijk met vitamine C uit acerola

Onze viscollageen bevat vitamine C uit biologische acerola. 100% natuurlijk dus! Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C de opname van collageen en de aanmaak van collageen in het lichaam bevordert!

10% korting op collageen van Plent en Big Food

Gebruik de kortingscode:

COLLAGEN10

kortingscode collageen

Populaire viscollageen producten

Delen: