Welke collageen wordt het beste opgenomen in je lichaam? 3 punten om op te letten!

Welke collageen wordt het beste opgenomen in je lichaam? 3 punten om op te letten!

Welke collageen wordt het beste opgenomen door je lichaam? Dat is een goede vraag om te stellen voordat je een collageensupplement kiest. Want wat heb je er aan als het niet voor je lichaam doet wat je wilt?

Er zijn 3 belangrijke punten die van invloed zijn op de opneembaarheid van collageen in je lichaam, ofwel de biologische beschikbaarheid. We gaan er in deze blog verder op in!

Populaire collageen producten

welke collageen wordt het beste in je lichaam opgenomen

Wat houdt biologische beschikbaarheid van collageen in?

Met biologische beschikbaarheid wordt bedoeld hoe voedsel - in dit geval collageen - door het lichaam opgenomen en gebruikt kan worden. Dit is bepalend voor de werkzaamheid in het lichaam. Een hoge biologische beschikbaarheid houdt in dat het in het lichaam beter opgenomen en gebruikt kan worden.

1. Collageen van welke bron kiezen?

Om je een idee te geven van de typen collageen en wat het voor je kan doen, hier een overzicht van de meest bekende bronnen van collageen.

  • Rundercollageen (koe of rund):
    • Rundercollageen is afkomstig van koeien, met name van de huid, botten en spieren. Het bestaat voornamelijk uit type 1 en 3 collageen, wat de meest voorkomende typen in het menselijk lichaam zijn. Rundercollageen biedt glycine en proline en is daarom nuttig voor de productie van creatine, het opbouwen van spieren en ondersteunt het lichaam om zelf collageen te maken.
  • Kippencollageen:
    • Kippencollageen bestaat vooral uit type 2 collageen, dat het beste type is voor de opbouw van kraakbeen. Dit maakt het een goede keuze voor de gezondheid van de gewrichten, vooral omdat deze bron ook chondroïtinesulfaat en glucosaminesulfaat bevat, welke beide bovendien een anti-aging effect hebben.
  • Viscollageen:
    • Van viscollageen is gebleken dat het het makkelijkst door het lichaam wordt opgenomen. Het bevat voornamelijk type 1 collageen, met de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Omdat type 1 overal in het lichaam wordt gevonden, wordt viscollageen in verband gebracht met voordelen voor de huid, gewrichten, vitale organen, bloedvaten, spijsvertering en botten. Hydroxyproline is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde collageen triple helix. Een verlaagd niveau van hydroxyproline wordt in verband gebracht met gewrichtsafbraak en daarmee de tekenen van veroudering.
welke soort collageen kiezen

Waarom wordt vegan collageen niet genoemd?

Collageen is altijd van dierlijke oorsprong. Er zijn vegan collageenboosters verkrijgbaar, maar dit is iets anders dan collageen. Deze collageenboosters zijn bedoeld om de natuurlijke aanmaak van collageen in je lichaam te stimuleren, maar bevatten geen collageen.

Viscollageen: het anti-aging eiwit met de beste biologische beschikbaarheid

Is viscollageen beter dan rundercollageen of varkenscollageen?

Hoewel alle dierlijke bronnen van collageen gezondheidsvoordelen hebben, is van viscollageen bekend dat het de beste absorptie en biologische beschikbaarheid heeft. Dit komt omdat de deeltjes kleiner zijn en een lager molecuulgewicht hebben in vergelijking met collageen van andere dierlijke bronnen.

Viscollageen wordt tot 1,5 keer efficiënter in het lichaam opgenomen en heeft een superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van runder- of varkenscollageen (Bron: Scientific Research, NCBI, ScienceDirect). Omdat het efficiënter wordt opgenomen en sneller in de bloedbaan terechtkomt, wordt het ook beschouwd als de beste collageenbron voor medicinale doeleinden.

Waardoor wordt viscollageen beter opgenomen in ons lichaam?

Het vermogen van viscollageen om gemakkelijker door ons lichaam te worden opgenomen, is te danken aan het lagere molecuulgewicht en kleinere grootte van de deeltjes, waardoor het collageen beter door de darmbarrière in de bloedbaan kan worden opgenomen en door het lichaam kan worden vervoerd. Dit leidt tot collageensynthese in de huid, gewrichtsweefsels, botten en vele andere essentiële lichaamssystemen.

collageen met vitamine C voor een betere absorptie

2. Kies voor collageen met toegevoegde vitamine C

Sommige collageensupplementen bevatten toegevoegde vitamine C en dit is niet voor niets, vooral wanneer je collageen gebruikt om te tekenen van veroudering te vetragen of verbeteren. Vitamine C stimuleert de natuurlijke collageenaanmaak in je lichaam en helpt het aanwezige collageen in topvorm te houden (Bron: NCBI).

Vitamine C en collageensynthese

De antioxiderende eigenschappen van vitamine C (ascorbinezuur) en de rol van deze vitamine in de collageensynthese maken vitamine C tot een essentieel molecuul voor de gezondheid van de huid (Bron: Study Oregon State University).

Het effect van vitamine C op tekenen van huidveroudering

Dat vitamine C een positief effect heeft als anti-aging product is al jaren bekend en uit vele onderzoeken gebleken. In een zo'n onderzoek uit 2008 werd geconcludeerd dat een hogere vitamine C-inname werd geassocieerd met een lagere kans op rimpels en droogheid (Bron: Pubmed).

kiezen voor collageen hydrolisaat voor betere absorptie in het lichaam

3. Kies voor gehydrolyseerd collageen

Om je collageensupplement beter zijn werk te laten doen is het goed om te kiezen voor een supplement met gehydrolyseerd collageen.

Wat is gehydrolyseerd collageen?

Bij gehydrolyseerd collageen zijn de eiwitvezels afgebroken tot zogenaamde peptiden. Hierdoor zijn de deeltjes kleiner en wordt het sneller en beter in het lichaam opgenomen. In dit artikel lees je er meer over: Waarom kiezen voor collageen hydrolysaat.

Het effect van gehydrolyseerd collageen op huidveroudering

Uit een klinisch onderzoek van de International Society of Dermatology bleek dat een inname van gehydrolyseerd collageen gedurende 90 dagen effectief is in het verminderen van huidveroudering, omdat het rimpels vermindert en de huidelasticiteit en hydratatie verbetert (Bron: Pubmed).

Conclusie

Om de best opneembare collageen te kiezen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  1. Kies bij voorkeur voor viscollageen. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het doel waarvoor je collageen gebruikt, maar voor viscollageen geldt wel dat het de hoogste biologische beschikbaarheid heeft.
  2. Kies voor collageen met toegevoegde vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de lichaamseigen aanmaak van collageen. Bovendien zou vitamine C het effect van collageensupplementen versterken en de absorptie verbeteren.
  3. Kies voor gehydroliseerd collageen. Collageen dat is gehydroliseerd, wordt sneller en beter in het lichaam opgenomen. Dit komt doordat de collageenvezels doormiddel van hydrolyse zijn afgebroken tot peptiden die kleiner zijn en dus sneller in de bloedbaan terecht komen.

10% korting op collageen van Plent en Big Food

Gebruik de kortingscode:

COLLAGEN10

kortingscode collageen

Populaire collageen producten

Delen: