Onze voedingsdeskundige over whey protein! Alles over wei-eiwit.

Onze voedingsdeskundige over whey protein! Alles over wei-eiwit.
Onze voedingsdeskundige over whey protein! Alles over wei-eiwit

Een van de eerste vragen die mij altijd worden gesteld als ik bij een cliënt zit, is "Moet ik beginnen met het nemen van wei-eiwit?". Het is duidelijk dat er verschillende misverstanden bestaan ​​rond dit supplement. Velen denken bijvoorbeeld dat het een synthetisch of kunstmatig supplement is dat niet uit voedsel komt.

Dat zal ik hierbij voor jullie ophelderen! Wei-eiwit wordt rechtstreeks gewonnen uit de vloeistof van de bovenste laag die zich tijdens de kaasproductie uit koemelk ophoopt. Het is volledig natuurlijk en wordt door een paar eenvoudige productiestappen geleid om het eindproduct te verkrijgen. Wei maakt 20% uit van het eiwit in melk, terwijl een ander type, caseïne, de resterende 80% uitmaakt.

In dit artikel zal ik enkele van de meest gestelde vragen over wei-proteïne beantwoorden.

waarom is wei proteine zo populair

Waarom is wei-proteïne zo populair?

Hopelijk ben je inmiddels tot het inzicht gekomen dat niet alle eiwitten gelijk zijn gemaakt. Het feit dat een voedingsetiket "7 g proteïne per portie" bevat, betekent niet noodzakelijk dat de proteïne van hoge kwaliteit is.

Wat bepaalt de kwaliteit van eiwitten?

Goede vraag! Eiwitkwaliteit is afhankelijk van zowel het aminozuurprofiel als de verteerbaarheid. Er zijn 20 verschillende aminozuren die van nature in ons voedsel voorkomen, en negen ervan staan ​​bekend als essentieel. Dit betekent dat we ze niet in het lichaam kunnen vormen. Het is dus bekend dat eiwitbronnen met hogere niveaus van deze essentiële aminozuren hoger zijn op de kwaliteitsschaal.

Impact van vezels op de opname van eiwit in je voeding

Verteerbaarheid is gebaseerd op de bijbehorende voedingsstoffen in een voedingsmiddel die de hoeveelheid eiwit die wordt opgenomen, kunnen beperken. Als een voedingsmiddel bijvoorbeeld meer vezels bevat, kan slechts 70-80% van het eiwit worden opgenomen.

Aminozuurprofiel en verteerbaarheid van wei-proteïne

Wei-eiwit is een van de eiwitbronnen met de hoogste rangorde, wanneer deze wordt beoordeeld op basis van deze twee scores. Het heeft een optimaal aminozuurprofiel voor het stimuleren van de spiereiwitsynthese, de opbouw van spierweefsel en is zeer goed verteerbaar.

Wat bepaalt de kwaliteit van eiwitten

Wat is het verschil tussen wei en caseïne?

Wei-eiwit is heel gemakkelijk verteerbaar omdat het gemakkelijk oplosbaar is in water. Dit betekent dat het vrij gemakkelijk in een oplossing kan worden opgelost en vrij efficiënt door onze darmwand in de bloedbaan terechtkomt.

Caseïne daarentegen is minder oplosbaar en heeft veel meer tijd nodig om af te breken tot aminozuren voor opname eenmaal in het spijsverteringskanaal. Daarom staat het bekend als een eiwitbron met langzame afgifte en kan het een goede optie zijn voor het slapengaan voor diegenen die spiermassa en herstel proberen te vergroten.

Het effect van caseïne op de eiwitsynthese

Vanwege de langzame afgifte van de eiwitbron is caseïne echter niet zo gunstig voor het stimuleren van de eiwitsynthese. Dit komt doordat al het eiwit niet op hetzelfde moment de spier bereikt en de drempel voor eiwitsynthese dus mogelijk niet wordt overschreden.

Wat is het verschil tussen wei en wei-isolaat?

De meest populaire versie van wei, die u waarschijnlijk kent, staat bekend als concentraat. Dit bestaat voor 70-80% uit proteïne, samen met andere voedingsstoffen, waaronder vet en koolhydraten (in de vorm van lactose).

Wei-isolaat is een duurdere versie die een iets hoger aandeel eiwit bevat (90%). Het bevat meestal minder calorieën omdat het minder vet en koolhydraten bevat.

Wat is het verschil tussen wei en wei-isolaat

Voor wie is wei nuttig?

Wei-eiwit is een geweldige optie voor verschillende groepen. Mijn algemene aanbeveling is voor die individuen en atleten die het moeilijk vinden om consistent in hun dagelijkse eiwitbehoeften te voorzien. Een typische eiwitshake bevat 20-30 gram hoogwaardige eiwitten, wat overeenkomt met de meeste maaltijden.

Wei-proteïne voor atleten

Veel atleten gebruiken om verschillende redenen regelmatig wei-eiwitconcentraat, -isolaat of -hydrolysaat. Deze individuen hebben doorgaans een hogere eiwitbehoefte, die ze misschien moeilijk via voedsel alleen kunnen bereiken. Ze willen misschien ook de aanpassingen die ze uit hun trainingen halen, maximaliseren, zodat een eiwitshake binnen enkele minuten na een weerstands- / duurtraining kan worden geconsumeerd. Het is aangetoond dat dit een aantal gunstige effecten heeft bij atleten.

Eiwitsupplementen voor ouderen

Interessant is dat er een groeiend onderzoeksgebied is rond het gebruik van eiwitsupplementen voor ouderen. Deze personen ervaren versneld spierverlies dan jongere volwassenen. Het is bekend dat we van nature spiermassa beginnen te verliezen rond de leeftijd van 35-40 jaar en het tempo van deze verliezen neemt toe met elk jaar dat we ouder worden.

Vanwege deze verliezen wordt het moeilijker om vrij te bewegen. Dit resulteert in meer inactiviteit en een lagere eetlust. Minder eetlust betekent minder voedsel (en eiwitinname) en verder spierverlies.

Een vicieuze cirkel die bekend staat als 'Anorexia of Aging'.

Hoe kun je dit compenseren met een heerlijk drankje dat geweldig smaakt, niet het gevoel heeft dat je een hele maaltijd eet en een hoogwaardige eiwitbron kan zijn? Door het nemen van een eiwitshake!

Is wei voordelig voor ouderen en waarom?

Wei-eiwitshakes zijn gebruikt in onderzoeken met oudere personen en hebben aangetoond dat ze grote voordelen hebben voor het vasthouden van spieren, het verminderen van de valfrequentie en meer.

Waarom is biologische wei beter

Moet ik biologische wei-proteïne kopen?

Ik zou Ja zeggen. Normaal gesproken ben ik van mening dat biologisch niet altijd het enige is. Maar het kan belangrijk zijn als het gaat om bepaalde voedingsmiddelen en producten, zoals van melk afkomstige wei.

Waarom is biologische wei beter?

Zoals je weet, worden in sommige landen nog steeds groeihormonen en steroïden gebruikt om de melkproductie bij koeien te verhogen. Een rundergroeihormoon dat bekend staat als somatotropine, is bijvoorbeeld momenteel goedgekeurd door de Food & Drug Administration (FDA) en wordt toegediend aan koeien om de melkproductie te verhogen. Dit en andere zullen alleen worden goedgekeurd als er bewijs is dat ze volkomen veilig zijn (Bron: FDA.gov).

Als het echter om de veehouderij gaat, steun ik liever biologische praktijken en volledig natuurlijke benaderingen. Daarom geef ik de voorkeur aan biologische wei-eiwitten, hoewel het soms moeilijk te vinden is.

Wat is het beste moment om wei-proteïne te gebruiken?

Als je de term "proteïne shake" hoort, zul je je vaak inbeelden dat je in de sportschool bent of aan het trainen bent. Sinds de introductie als supplement wordt proteïne gebruikt als een drankje na de training om een ​​snelle levering van aminozuren aan de spier te geven.

Wei-proteïne op elk moment van de dag

Maar waarom zou je niet bij het wakker worden een eiwitshake nemen? Waarom meng je het niet met melk en giet je het over je favoriete ontbijtgranen voor een late night snack? Waarom geen koekjes en eiwitmelk?

Wei-proteïne gebruiken als je niet sport

Je hoeft niet meer dan 1-2 schepjes wei te consumeren, en je hoeft niet te trainen om een shake te nemen! Eiwit is een zeer heilzame voedingsstof en door een shake aan sommige maaltijden toe te voegen. Zo zul je je doelen consequent bereiken als het doel is om meer eiwitten te gebruiken.

Wat is het beste moment om wei-proteïne te gebruiken

Conclusie wei-eiwitten

Hopelijk heb je uit dit artikel waardevolle inzichten geleerd. Als je überhaupt nog vragen hebt, kun je deze natuurlijk achterlaten in de commens hieronder!

Enkele belangrijke punten uit dit artikel

  1. Eiwitten zijn niet allemaal gelijk en alle eiwitbronnen liggen binnen een bepaald aminozuurspectrum.
  2. Wei-eiwit scoort erg hoog op dit aminozuurprofiel, zelfs bijna helemaal bovenaan.
  3. Eiwit kan helpen bij het verbeteren van spiermassa, herstel en algehele gezondheid wanneer het wordt toegevoegd aan een uitgebalanceerd dieet.
  4. Eiwit kan helpen om spierverlies te compenseren en de frequentie van vallen bij ouderen te verminderen
  5. Eiwitisolaat is een meer gezuiverd en eiwitrijk alternatief voor wei, maar is wel duurder.

Delen: