Voordelen van collageen voor je haar - Wetenschappelijk onderzoek

Voordelen van collageen voor je haar - Wetenschappelijk onderzoek

Collageen, een cruciaal eiwit voor de algehele gezondheid, is al lange onderwerp van veel onderzoek en interesse. Hoewel het vooral bekend staat om haar rol in huidverjonging en huidversteviging, benadrukt een studie dat is gepubliceerd in Nutrafoods ook de voordelen van collageen voor het haar. Zo kwam uit dit onderzoek naar voren dat het onder meer voordelen heeft voor de haargroei en kan helpen tegen haaruitval.

In deze blog zullen we de bevindingen uit dit onderzoek benoemen en de voordelen van collageen voor het haar opsommen die uit het uit het onderzoek naar voren kwamen (Bron: Nutrafoods).

voordelen van collageen voor je haar - wetenschappelijk onderzoek

Populaire collageen producten

Wat is collageen en waarom is het belangrijk voor het haar?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en is verantwoordelijk voor het behouden van de structuur en stevigheid van de huid, gewrichten, botten, nagels en het haar. Haar bestaat voornamelijk uit keratine, een ander eiwit, en collageen werkt nauw samen met keratine om de haarsterkte en gezondheid te ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van collageen op het haar

Het artikel van Nutrafoods benadrukt het belang van collageen voor de gezondheid van het haar, met name door de positieve impact op de haarzakjes en de hoofdhuid.

Onderzoeken hebben aangetoond dat collageen:

  • De bloedcirculatie in de hoofdhuid verbetert, waardoor voedingsstoffen effectiever naar de haarzakjes worden getransporteerd.
  • Ontstekingen in de hoofdhuid vermindert, wat bijdraagt aan een gezondere omgeving voor haargroei.
  • Helpt bij het behouden van de integriteit van de haarzakjes, wat leidt tot minder haaruitval en het stimuleren van nieuwe haargroei.
collageen tegen haaruitval - wetenschappelijk onderzoek

De opzet en uitvoering van de studie

  • In deze placebogecontroleerde studie werden de effecten van Bioactieve Collageen Peptiden-inname op de haardikte en het metabolisme onderzocht.
  • De studie werd uitgevoerd bij 44 gezonde vrouwen tussen 39 en 75 jaar oud, die elk een dagelijkse dosis van 2,5 g Bioactieve Collageen Peptiden of een placebo kregen.
  • Na een behandelperiode van 16 weken werd de haardikte bepaald en vergeleken met de dikte aan het begin van het onderzoek. Bovendien werd de proliferatiesnelheid van menselijke haarfollikelcellen die waren blootgesteld aan Bioactieve Collageen Peptiden onderzocht en werden de resultaten vergeleken met onbehandelde controlecellen.
  • De gegevens toonden een statistisch significante (p<0,01) toename van de celproliferatiesnelheid van 31% in vergelijking met de controles.
  • De meting van de haardikte toonde een statistisch significante (p<0,01) toename in de Bioactieve Collageen Peptiden-groep in vergelijking met placebo.
  • In de loop van de collageenpeptidebehandeling nam de haardikte significant toe met 1,93 ± 0,42 μm (p<0,01), terwijl een lichte afname van de haardikte van -0,99 ± 0,40 μm (p=0,07) werd gemeten in de placebogroep.
  • Dit toont duidelijk het positieve effect aan van Bioactieve Collageen Peptiden-behandeling op de haardikte en follikelcelproliferatie.
  • (Bron: Nutrifoods)
collageen haargroei - wetenschappelijk onderzoek

Voordelen van collageen voor het haar

Uit het Nutrafoods artikel en andere onderzoeken blijkt dat collageen:

  • Haargroei stimuleert: Collageen verbetert de bloedcirculatie en voedt de haarzakjes, wat resulteert in gezondere haargroei.
  • Haarverlies vermindert: Door de haarzakjes te versterken en ontstekingen te verminderen, helpt collageen haaruitval te voorkomen.
  • Haarsterkte en elasticiteit verbetert: Collageen versterkt de haarstructuur, waardoor het haar beter bestand is tegen breuk en gespleten haarpunten.
  • Haarhydratatie ondersteunt: Collageen helpt vocht vast te houden, wat leidt tot gehydrateerd en glanzend haar.
  • (Bron: Nutrifoods)

Hoe gebruik je collageen voor je haar

Er zijn verschillende manieren om collageen in je haarverzorgingsroutine op te nemen:

  • Collageen supplementen: Collageenpoeder of collageencapsules (viscollageen of rundercollageen) kunnen oraal worden ingenomen om de collageenproductie in het lichaam te stimuleren. Kies voor hoogwaardige, zuivere supplementen en volg de aanbevolen dosering.
  • Collageen-rijke voeding: Gebruik voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen, zoals bottenbouillon, vis, kip

10% korting op collageen van Plent en Big Food

Gebruik de kortingscode:

COLLAGEN10

kortingscode collageen

Populaire collageen producten

Delen: