NU 10% KORTING OP PLENT BEAUTY CARE (UITGEZONDERD VOORDEELPAKKETTEN) MET CODE: PBC10

Het verschil tussen prebiotica en probiotica

Het verschil tussen prebiotica en probiotica
Prebiotica vs. Probiotica

We hebben allemaal gezien hoe probiotische voedingsmiddelen en supplementen de afgelopen jaren in populariteit zijn toegenomen. Een goed voorbeeld is kombucha, een probiotische drank. Dit is een direct resultaat van toenemend onderzoek en kennis over het belang van het darmmicrobioom, de miljoenen bacteriën die in ons spijsverteringskanaal leven.

Maar toch zijn veel mensen niet volledig op de hoogte van de ware aard van probiotica en hoe ze verschillen van prebiotica. Dus in dit artikel zal ik helpen om deze onderwerpen op te helderen!

Wat is het darmmicrobioom

Wat is het darmmicrobioom?

Het microbioom is een divers web van bacteriën, virussen, pathogenen en microben die leven (ja, ik zei "leven") in ons lichaam en een reeks essentiële functies bieden (Bron: NCBI). Je hebt vast weleens gehoord dat de termen 'microbioom' en 'microbiota' door elkaar worden gebruikt.

Microbioom is de term die wordt gegeven aan de verzameling van verschillende genomen (genetische samenstelling) van de verschillende organismen, terwijl microbiota verwijst naar de verzameling van de specifieke soort. Ter verduidelijking: denk aan een Jungle-ecosysteem, het microbioom is vergelijkbaar met de verschillende soorten (leeuwen, tijgers, slangen, insecten, enz.), terwijl de microbiota de totale verzameling van alle dieren is.

Geschat wordt dat tot 1 biljoen (1012) micro-organismen aanwezig zijn in een gezonde microbiota (Bron: BMJ). Veel van deze zijn nuttige organismen die helpen beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers en indringers. Sommige soorten zijn echter 'slecht', en als we geen optimale verhouding hebben tussen goed en slecht, kunnen deze zich vermenigvuldigen en leiden tot spijsverteringsproblemen en ziekte.

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Tot ik voeding ging studeren, had ik altijd de indruk dat de twee bovenstaande termen prebiotica en probiotica door elkaar werden gebruikt. Dit is zeker niet het geval, dus laat ik het hier ophelderen.

Prebiotica zijn verschillende vezels die dienen als voedsel voor de bacteriën in onze darmen (denk aan "pre" als het voedsel dat de organismen nodig hebben om te gedijen). Aan de andere kant zijn probiotica directe bacteriestammen die aanwezig zijn in gefermenteerd voedsel en die direct na consumptie kunnen bijdragen aan de bacteriële diversiteit.

Beide kunnen voordelen opleveren voor het verbeteren van de biodiversiteit van ons microbioom en microbiota. We kunnen er veel van eten in zowel onze voeding als enkele vertrouwde supplementen!

Welke voedingsmiddelen bevatten prebiotica

Welke voedingsmiddelen bevatten prebiotica?

Zoals gezegd zijn prebiotica van nature aanwezig in veel verschillende voedingsmiddelen, omdat het gewoon onverteerbare vezels zijn die voedsel leveren aan onze darmbacteriën. De belangrijkste prebiotische componenten zijn fructo-oligosacchariden, inuline en galacto-oligosacchariden (bron: NCBI).

Je kunt ze ook in gerichte aanvullende vorm nemen, maar het is ook altijd handig om de verschillende voedingsmiddelen te kennen! Prebiotica zijn aanwezig in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, waaronder:

  • Zuurkool
  • Asperges
  • Artisjokken
  • Ananas
  • Ui
  • Knoflook
  • Havermout
  • Bananen

Het is belangrijk om verschillende soorten hiervan te consumeren, omdat verschillende bacteriesoorten afhankelijk zijn van verschillende prebiotische vezels.

Welke voedingsmiddelen bevatten probiotica

Welke voedingsmiddelen bevatten probiotica?

Probiotica zijn de feitelijke levende bacteriële organismen die aanwezig zijn en een gunstige rol spelen in het lichaam. Velen denken dat ze bijdragen aan het bacteriële profiel dat zich momenteel in de darmen bevindt, maar er is nog niet veel bewijs dat dit ondersteunt. Wat echter bekender is, zijn verschillende andere voordelen die ze in het lichaam kunnen hebben, zoals het ondersteunen van de immuunfunctie (Bron: BMJ).

Je kunt probiotica vinden in de volgende voedingsmiddelen, aanwezig als Bifidobacterium en/of Lactobacillus:

Zijn probiotische supplementen aan te bevelen

Zijn probiotische supplementen gunstig?

Als je last hebt van gasvorming, een opgeblazen gevoel, IBS of een ander spijsverteringsprobleem, heeft je arts mogelijk een probiotisch supplement aanbevolen. Deze kunnen helpen om de immuunfunctie te moduleren (ondersteunen) en tegelijkertijd het groeien van pathogenen in de darmen te remmen. Er zijn ook vroege aanwijzingen dat probiotica een gunstige rol spelen bij het verlichten van symptomen van allergieën, intoleranties en diarree.

Er zijn verschillende soorten bacteriestammen die worden opgenomen in probiotische supplementen. Je wilt er zeker van zijn dat dit de belangrijkste en meest voorkomende families zijn, waaronder Bifidobacterium en lactobacillus.

Bij Plent bieden we een reeks hoogwaardige probiotische supplementen van zowel Arthur Andrew, Doctor's Best als verschillende andere vertrouwde merken. Bekijk ze hier!

Belangrijke punten

Zoals altijd is het een goed idee om dit artikel af te ronden met een aantal praktische tips. Dit zijn belangrijke punten om te onthouden, maar u moet altijd proberen vast te houden aan de context rond elk punt, omdat ze soms verkeerd kunnen worden begrepen.

  • Het microbioom bestaat uit talrijke bacteriesoorten en een gezond microbioom heeft tot wel 1 biljoen organismen.
  • Prebiotica zijn fermenteerbare vezels die de bacteriële organismen in het maagdarmkanaal van voedsel voorzien. Deze zijn niet allemaal hetzelfde gemaakt en u moet ervoor zorgen dat u een verscheidenheid aan groenten en fruit consumeert om ervoor te zorgen dat u de verschillende soorten consumeert.
  • Probiotica zijn levende bacteriële organismen die aan voedingsproducten worden toegevoegd en bij regelmatig gebruik tal van voordelen kunnen bieden
  • Aanvullende probiotica kunnen geconcentreerde doses bacteriestammen leveren, waaronder Bifidobacterium en lactobacillus, die de GI-gezondheid en -functie kunnen verbeteren.

Vitals - Runder Collageen-VS - 250 gram
(Al vanaf 33,20 p/s)
Vandaag verzonden
Vitals - Lactoferrine-BT - 60 capsules
(Al vanaf 37,95 p/s)
Vandaag verzonden
Plent Beauty Care Cadeaubox
Speciale prijs €  124,95 €  172,95
Vandaag verzonden

Producten 1 tot 5 van 10 in totaal

Pagina

Delen: