Mister Kombucha: gemaakt met liefde en muziek

Mister Kombucha: gemaakt met liefde en muziek
Mister Kombucha: gemaakt met liefde en muziek

Eind september werd ik geappt door Bas: ‘Ik kijk nu naar BinnensteBuiten op NPO2. Ze zijn langs geweest bij die jongen van Mister Kombucha. Echt zo tof! Deze kombucha moeten wij ook hebben in ons assortiment. Wat een goed verhaal!’ Tja, een goed verhaal ben ik altijd wel voor in, dus de volgende dag heb ik gelijk contact opgenomen om een interview in te plannen met Wesley, de oprichter van Mister Kombucha.

In oktober voegden wij Mister Kombucha met trots toe aan ons assortiment. Begin vorige maand sprak ik met Wesley over zijn product, zijn ideeën en wat zijn kombucha zo speciaal maakt. Ik spreek regelmatig met leveranciers, klanten en ambassadeurs, maar ik kan wel zeggen dat dit een van de meest memorabele gesprekken van dit jaar was. Bas had gelijk: wat een goed verhaal!

Op zoek naar zichzelf

In 2015 maakte Wesley – hij was toen 29 – de keuze om een wereldreis te gaan maken. Hij werkte destijds als personal trainer en docent LO en gaf voedingsadvies. Wesley vertelt: ‘Ik liep vast omdat ik te veel werkte en te weinig genoot van het leven. Het was hoog tijd om erachter te komen wat ik écht wilde. Ik had een vaste baan en voetbalde op een aardig niveau, dus ik vond het moeilijk om los te laten. Tegelijkertijd wist ik dat het zo niet meer ging, ik ben veel te eigenwijs om voor een baas te werken. Uiteindelijk besloot ik om m’n baan op te zeggen, alles achter te laten en op wereldreis te gaan.’

Bijzonder: Wesley's eerste ervaring met kombucha

In Australië kwam Wesley voor het eerst in aanraking met kombucha als hij aan de praat raakt met een jongen die kombucha verkoopt op een markt. ‘Overdag mag er op de markt geen alcohol verkocht worden en dan is kombucha een prima alternatief,’ vertelt Wesley. ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de natuurlijke processen die leiden tot een product, zoals fermentatie, dus ik was benieuwd wat deze jongen in zijn eikenhouten vaten had zitten. Dit bleek kombucha te zijn en hij vertelde me er alles over.’

Toen de jongen een dringend telefoontje kreeg en direct weg moest, vroeg hij aan Wesley of hij op zijn kraam wilde passen tot hij terugkwam. Met zijn zojuist opgedane kennis verkocht hij bijna alle kombucha. Wesley vertelt: ‘Toen de jongen terugkwam was hij super blij en verrast dat bijna alle kombucha verkocht was en we hebben nog heel lang met elkaar gepraat en veel gelachen. Dit was het moment, hier ontstond het idee om zelf kombucha te gaan maken en verkopen.’

wesley kassels van mister kombucha

De juiste persoon op de juiste plaats

Toen Wesley op Bali was, deed hij een detoxkuur waarbij hij werd begeleid door een Ier. Wesley vertelde hem over zijn ervaring met kombucha. ‘Op dit moment wist ik dat ik er iets mee wilde doen, maar had geen idee hoe’, vertelt Wesley, ‘en toen bleek deze Ier een vriend te hebben in Dublin die “de beste kombucha ter wereld” maakt en hier ook workshops in geeft.’ Na zijn terugkomst in Nederland is Wesley gelijk doorgereisd naar Dublin om een workshop te volgen. Vervolgens is hij gaan oefenen en experimenteren met ingrediënten om tot een perfect recept te komen.’

5 minuten in China

Wesley is niet alleen in Australië en op Bali geweest, ook Nieuw-Zeeland, Papoea Nieuw Guinea, Borneo, Singapore, Vietnam en de Filipijnen werden hieraan toegevoegd. ‘En ik ben 5 minuten in China geweest’, zegt Wesley, ‘dat is wel een grappig verhaal. Ik had een paar nieuwe vrienden leren kennen en toen we in Vietnam bij de grens naar China stonden, besloten we het erop te wagen en het hek over te klimmen. Dit was natuurlijk hartstikke verboden, maar ja, zeg maar eens tegen een kind dat hij niet op het rode knopje mag drukken, we weten allemaal wat er dan gebeurt...’

Kombucha met kruiden in plaats van thee

Mister kombucha wordt niet traditioneel gebrouwen met thee, maar met kruiden waaronder yerba mate en brandnetel. Als ik Wesley vraag hoe hij op dit idee kwam, antwoordt hij: ‘Dit kwam door de man die de kombucha workshop gaf in Dublin. Deze man is zo schoon vanbinnen dat hij maar 1x per week hoeft te douchen en dat komt doordat hij alleen maar schoon, gefermenteerd voedsel eet. Hij bracht me op het idee om kruiden te gebruiken in plaats van thee omdat dit qua voedingswaarde ook veel interessanter is.’

Waarom brandnetel en yerba mate in plaats van groene thee

Als ik vraag waarom hij voor brandnetel en yerba mate heeft gekozen om kombucha mee te brouwen, antwoordt Wesley: ‘Kijk maar eens naar brandnetel. Het groeit overal, ongeacht de omstandigheden. Zelfs langs de snelweg groeit dit kruid als kool. Blijkbaar wil dit kruid ons iets vertellen: het wil ons vertellen hoe sterk het is. In brandnetel zitten allerlei vitaminen en mineralen die wij nodig hebben voor een goede gezondheid. Yerba mate kan ondersteunend werken bij een detox, om meer fysieke energie te krijgen en mentale rust.’

Mooie muziek om de gisten blij te maken

Tussen neus en lippen door vertelt Wesley dat tijdens het brouwproces mooie muziek wordt gedraaid. Dit vind ik interessant dus ik vraag hem hoe het zit. Wesley vertelt: ‘Alles bestaat uit energie en dus uit energievibraties. Hoge vibraties hebben een positief effect op ons en alles om ons heen. Dit houdt in dat als wij de gisten - die verantwoordelijk zijn voor het uiteindelijke product - door middel van hoge vibraties blij kunnen maken, de smaak ook beter is. Daarnaast voel je ook hoe goed het voor je is als je het drinkt. Daarom draaien wij mooie muziek tijdens het brouwproces, omdat dit invloed heeft op de blijheid van de gisten.’ Ik vind het mooi dat Wesley hier bewust over heeft nagedacht en de bevlogenheid waarmee hij vertelt is prachtig. ‘C'est le ton qui fait la musique!’

mister kombucha

Wat maakt Mister Kombucha speciaal ten opzichte van andere merken?

  • Er zit bijna geen suiker meer in, ongeveer 3% en dat is volledig omgezet in fructose
  • Het brouwproces wordt begeleid met mooie muziek voor een betere smaak door hoge energievibraties
  • Er worden kruiden (waaronder brandnetel en yerba mate) gebruikt in plaats van thee
  • Kan ongekoeld bewaard worden
  • Ongepasteuriseerd en daardoor vol voedingswaarde
  • Alle ingrediënten zijn biologisch
  • Vrij van E-nummers en conserveringsmiddelen
  • Vol met enzymen, vitaminen, mineralen en actieve bacteriën
  • Gemaakt van gezuiverd water, onbewerkte fairtrade rietsuiker, levende kombucha-cultuur en versgeperst fruitsap

Toekomstplannen

Natuurlijk was ik ook benieuwd naar de toekomstplannen van deze bevlogen ondernemer. En die zijn er! ‘In de toekomst hoop ik een kombucha bar te openen met alleen maar gezond, vegan eten en drinken’, vertelt Wesley, ‘in Australië en andere landen zie je dit veel, maar in Nederland nog niet. Het lijkt me echt superleuk om dit te beginnen. Verder heb ik kombucha-azijn ontwikkeld die ik in de toekomst op de markt wil brengen en ik wil uiteindelijk volledig CO2-neutraal ondernemen, onder meer door te bezorgen met elektrische auto’s.’ Ideeën genoeg dus! Bij Plent kunnen we bijna niet wachten tot het zover is.

Nieuwe uitdaging: mindset coaching

Naast zijn werkzaamheden voor Mister Kombucha, heeft Wesley een nieuwe uitdaging gevonden: sinds kort geeft hij ook mindset coaching. Op deze wijze biedt hij een combinatie: een gezond product en gezonde mindset.

‘Iemand zijn/haar innerlijke vrijheid teruggeven, geeft mij meer voldoening dan wat dan ook. Ik ben 100% gezegend dat dit mijn dagelijkse bezigheid is geworden en mijn missie is om dit te blijven doen zo lang ik leef!’

Wesley Kassels

Meer weten? Bezoek Wesleys website: www.wesleykassels.nl

Wat vinden wij van Mister Kombucha

Natuurlijk hebben wij Mister Kombucha zelf ook uitgeprobeerd en we kunnen zeggen dat het heel goed in de smaak is gevallen en niet alleen bij uitproberen is gebleven! Door de kruideninfusie is de smaak van Mister Kombucha anders dan andere kombucha’s, maar dit maakt het – wat ons betreft – extra lekker en speciaal. Zoals Wesley ook al aangaf, voel je dat je iets goeds doet voor je lijf als je het drinkt. En dan bedoel ik niet op een even-doorbijten-het-is-goed-voor-je-manier, maar omdat je proeft dat de gebruikte ingrediënten puur en van hoge kwaliteit zijn. Kortom, een heerlijke drank die ook nog eens goed voor je is!


Delen: