Spijsverteringsenzymen - Waar draait het allemaal om?

Spijsverteringsenzymen - Waar draait het allemaal om?

Spijsverteringsenzymen - Waar draait het allemaal om?

Laten we allereerst duidelijk zijn: spijsverteringsenzymen zijn niet alleen een klasse van supplementen, het zijn in de eerste plaats natuurlijke enzymen die hun effecten uitoefenen op het spijsverteringskanaal. In feite worden ze geproduceerd en uitgescheiden door de alvleesklier, galblaas en lever, en zijn ze essentieel voor het chemisch afbreken van ons voedsel.

Wat zijn enzymen?

Misschien heb je het bovenstaande net gelezen en vraag je je zich nu af "Wat zijn enzymen?". Dit zijn eiwitten in het lichaam die honderden chemische reacties versnellen, vooral die welke betrokken zijn bij het omzetten van de energie uit ons voedsel in bruikbare energie.

De drie hoofdklassen van spijsverteringsenzymen zijn:

  • Amylase: breekt koolhydraten af in enkelvoudige suikers (monosachariden, disachariden)
  • Protease: breekt eiwitten af in aminozuren (voornamelijk trypsine en chymotrypsine)
  • Lipase: breekt de vetten (lipiden) af in vetzuren

Deze drie macronutriënten moeten worden afgebroken en verteerd door zowel fysieke middelen (peristaltiek) als chemische (spijsverteringsenzym) om beschikbaar te zijn voor opname door de kleine en grote (veel minder) darmen.

Wat als we deze voedingsstoffen niet verteren??

Wat als we deze voedingsstoffen niet verteren?

Dit is een heel belangrijke vraag. De drie macronutriënten (nou ja, met uitzondering van koolhydraten) worden als essentieel beschouwd voor het menselijk leven. Dit betekent dat we ze uit onze voeding moeten consumeren, omdat we ze niet in het lichaam kunnen synthetiseren. Bovendien zijn de vitamines en mineralen die we uit ons voedsel halen ook essentieel en spelen een rol bij honderden cruciale reacties.

Als we niet genoeg van deze spijsverteringsenzymen produceren, kunnen we ons voedsel niet volledig afbreken en zullen niet alle voedingsstoffen worden opgenomen. Dit kan leiden tot spierafbraak, gewichtsverlies, vermoeidheid en vitamine-/mineralentekorten als dit achterwege blijft niet aangevinkt. Een verminderde productie van spijsverteringsenzymen komt voor bij verschillende gastro-intestinale stoornissen en infecties en kan ook afnemen naarmate we ouder worden.

Zijn er natuurlijke bronnen van spijsverteringsenzymen?

Zijn er natuurlijke bronnen van spijsverteringsenzymen?

Ja! Fruit, groenten en een reeks gefermenteerde voedsel- / drankproducten bevatten enzymen die kunnen bijdragen aan uw endogene voorraden. Enkele hiervan zijn ananas (bromelaïne), kefir en andere gefermenteerde dranken, papaja (papaïne), natto (nattokinase), mango's, rauwe honing, avocado's (lipasen) en nog veel meer (Bronnen: NCBI & AAM.org).

Door meer van deze groenten en fruit te eten, kan de spijsvertering van voedsel efficiënter worden. Maar je moet altijd je arts raadplegen als je daardoor symptomen van slechte spijsvertering en ondervoeding ervaart.

Wat zijn supplementen voor spijsverteringsenzymen?

Wat zijn supplementen voor spijsverteringsenzymen?

Het is belangrijk erop te wijzen dat niet alle enzymen werken om de spijsvertering te bevorderen, maar een cruciale proteolytische, lipolytische of amylytische rol spelen in andere delen van het lichaam. Deze staan ​​bekend als systemische enzymen, terwijl degenen die de afbraak van geconsumeerd voedsel kunnen verbeteren natuurlijk spijsverteringsenzymen zijn.

Spijsverteringsenzymen worden gebruikt in omstandigheden waarin een persoon van nature niet genoeg kan produceren of andere spijsverteringsproblemen heeft.

Sommige enzymformuleringen kunnen voordelen opleveren voor het individu doordat ze de inspanningen van de interne enzymen ondersteunen. Niet alle supplementen zijn echter gelijk gemaakt en verschillende producten bevatten verschillende enzymen. We bieden bijvoorbeeld een zeer populair hulpmiddel bij de spijsvertering, geformuleerd door Arthur Andrew Medical.

  • Devigest ADS is een krachtige mix van spijsverteringsenzymen gemaakt door de gerenommeerde Arthur Andrew Medical . Dit krachtige product bevat bromelaïne (van ananas), protease, alfa-galactosidase (breekt suikers af), amylase, lipase, cellulase en meer! Dit kan verlichting bieden aan mensen die problemen hebben met de spijsvertering.
  • AAM Aminolase is een krachtige protease-supplement dat je kan helpen om hoogwaardige eiwitten efficiënt af te breken en te verteren. Dit kan je spieropbouw, kracht, herstel en algemene gezondheidsdoelen verbeteren!
  • Wil je meer informatie over Arthur Andrew Devigest en Aminolase? Je leest er alles over op deze pagina

Heb ik spijsverteringsenzymen nodig?

Heb ik spijsverteringsenzymen nodig?

Zoals gezegd, zijn er tal van verschillende omstandigheden die van invloed kunnen zijn op ons vermogen om van nature spijsverteringsenzymen in het lichaam te produceren. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat de lactose-intolerantie een aandoening is die zich vaker zal ontwikkelen met het ouder worden. Maar wat is dit en waarom?

Dit is een enzymgerelateerd probleem waarbij het individu minder of helemaal stopt met de productie van het verteringsenzym lactase. Dit breekt lactose en suiker af in de eenvoudigste vorm van galactose, zodat het kan worden verteerd. Als we deze suiker niet kunnen afbreken, kan dit een hele reeks problemen in het maagdarmkanaal veroorzaken.

De beslissing om spijsverteringsenzymen te gaan gebruiken, moet een beslissing zijn die je zorgvuldig overweegt en bespreekt met professionals.

Hoe verbeter ik mijn spijsvertering?

Hoe verbeter ik mijn spijsvertering?

Wat betreft het verbeteren van de algehele spijsvertering en de regelmaat, volgen hier enkele op bewijs gebaseerde strategieën:

  • Eet veel vezels uit fruit, groenten en volkoren granen. Deze zullen de regelmaat van de stoelgang verbeteren en ook voedsel leveren voor de nuttige bacteriën in de dikke darm.
  • Eet langzamer en kauw goed. Dit is vaak een oorzaak van een slechte spijsvertering, omdat kauwen essentieel is voor het vergroten van de oppervlakte van het voedsel. Als je snel eet, worden er grote brokken voedsel in het maagdarmkanaal gestuurd. Dit maakt meer werk voor de spijsverteringsenzymen om deze brokken voedsel af te breken.
  • Vermijd overmatig gebruik van NSAID's, alcohol, nicotine en cafeïne, aangezien dit invloed kan hebben op de darmflora en diversiteit.
  • Verminder stressniveaus en zoek professionele hulp als je lijdt aan angst of depressie. Het is aangetoond dat deze een sterk verband hebben met een gezonde spijsvertering en dus kunnen bijdragen aan eventuele problemen die je ondervindt.

Conclusie

Spijsverteringsenzymen zijn cruciale componenten die de afbraak en opname van koolhydraten, eiwitten en vetten vergemakkelijken. Zonder deze zouden we de energie van deze voedingsstoffen niet opnemen, b.v. proteïne voor weefselopbouw. ​​

Delen: