Immuunfunctie
Het immuunsysteem herkent dingen die lichaamsvreemd zijn, valt ze aan en vernietigt ze. Het kan worden opgesplitst in twee hoofdcomponenten: (1) aangeboren immuniteit & (2) verworven immuniteit.
Aangeboren immuniteit
Aangeboren immuniteit is onze eerste verdedigingslinie tegen infectie (d.w.z. de huid als fysieke barrière, speeksel, tranen, maagzuur enz.). Het kan een snelle maar niet-specifieke aanval voorkomen. Zoals de naam doet vermoeden, hebben we aangeboren immuniteit vanaf de geboorte.
Verworven immuniteit
Verworven immuniteit is geavanceerder en gerichter. Het is langzamer en valt specifieke bacteriën / virussen aan.
Verworven immuniteit treedt in werking als het aangeboren systeem de dreiging niet kan oplossen (2e verdedigingslinie). Speciale cellen worden aangemaakt en geprogrammeerd om de specifieke bacteriën of virussen te bestrijden en uit de weg te ruimen. Dit proces kan dagen tot weken duren. Daarom overwinnen we de verkoudheid niet van de ene op de andere dag.
Hoe wordt de immuunfunctie bepaald?
De immuunfunctie wordt bepaald door de functionaliteit van zowel de aangeboren als de verworven immuniteit. Belangrijk is dat deze systemen samenwerken en niet geïsoleerd. Voeding en supplementen kunnen beide systemen positief beïnvloeden, zoals je hieronder kunt lezen.
Disclaimer: deze informatie doet geen uitspraken over voeding om COVID-19 te voorkomen of om de weerstand tegen SARS-CoV-2 te verbeteren. Dit is alleen voor educatieve doeleinden.
Wat is immuniteit?
Gelukkig kan een normaal functionerend immuunsysteem onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde cellen. Het doet dit door bepaalde structurele en chemische patronen van de bacteriën of virussen te identificeren. Gezonde cellen hebben een structuur en chemische samenstelling die verschilt van bacteriën / virussen. Dit betekent dat de immuuncellen weten wat ze moeten doden en wat een normale gezonde menselijke cel is.
Daarom kunnen ze - zodra deze specifieke immuuncellen zijn gemaakt - worden gebruikt in toekomstige reacties op die specifieke indringer, en zo de infectie of ernst van de ziekte verminderen / voorkomen die kan worden veroorzaakt door een voorheen niet-herkende bacterie / virus.
Wat is het gevolg van een zwak immuunsysteem?
Als een adequate immuunrespons niet geactiveerd kan worden wanneer het nodig is, kan dit leiden tot infectie of andere problemen. Daarom zijn mensen met een zwakker immuunsysteem vatbaarder voor een reeks bacteriën / virussen die gewoonlijk geen probleem vormen voor personen met een gezond functionerend immuunsysteem.
Wat is het effect van auto-immuunziekten op het immuunsysteem?
Ten slotte worden auto-immuunziekten gekenmerkt door een afwijking in dit identificatiesysteem. Simpel gezegd, het immuunsysteem kan geen onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde cellen. Daarom valt het normale menselijke cellen aan, en auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn kunnen zich dan manifesteren.
Immuunfunctie & dieet
Ten eerste is het moeilijk om specifieke aspecten van de immuunfunctie aan te pakken. Het systeem is een complex web van cellen die onderling communiceren om een aanval uit te voeren. Dit betekent dat als we ons op één aspect richten, je er zeker van kunt zijn dat het hele systeem wordt beïnvloed.
Laten we met dat in gedachten bekijken hoe voeding een goede immuunfunctie kan behouden (of een negatieve invloed kan hebben) door enkele een aantal onderdelen van voeding onder de loep te nemen.
Het effect van eiwitten en koolhydraten op het immuunsysteem
Wanneer een mens geïnfecteerd raakt, is er energie nodig om die infectie te bestrijden. We moeten er dus allereerst voor zorgen dat we dagelijks voldoende energie gebruiken.
Voor eiwitten is de aanbeveling om een lage eiwitinname te voorkomen. Er zijn enkele specifieke aminozuren die prioriteit kunnen krijgen met als doel de immuunfunctie te verbeteren, glutamine is hiervan het belangrijkste voorbeeld.
Er is geen sterk bewijs dat koolhydraten een voordelig of een nadelig effect hebben op de immuunfunctie. Eet daarom wat de voorkeur heeft met energie-inname als prioriteit.
Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen hebben, wat betekent dat het virale groeien kan onderdrukken. Voorkom een tekort. Als je niet regelmatig (2-3 keer per week) vette vis eet, overweeg dan sterk om een supplement te gebruiken voor de dagelijkse behoeften (250 mg / dag EPA & DHA gecombineerd) aan omega-3 vetzuren (Bron: EFSA Journal ).
Specifieke supplementen ter ondersteuning van het immuunsysteem
Sommige supplementen, waaronder probiotica, plantaardige polyfenolen en colostrum, kunnen de immuniteit ondersteunen en het risico op infectie verminderen als ze regelmatig en in voldoende mate worden ingenomen. (Bron: Jeukendrup & Gleeson)
Vitamine D
Vitamine D - het gezond houden van de
vitamine D-spiegels is waarschijnlijk gunstig voor de immuunfunctie en de weerstand tegen infecties. Dus regelmatige blootstelling aan zonlicht of supplementen met ~ 1000-2000 IU / dag
vitamine D3 wordt aanbevolen. (Bron:
NCBI,
MDPI)
Vitamine C
Vitamine C - is nodig voor het immuunsysteem om een adequate respons tegen pathogenen (bacteriën / virussen) op te bouwen en te behouden, terwijl buitensporige schade aan het lichaam wordt vermeden. Omdat vitamine C-tekort de immuunfunctie kan aantasten en tot een verhoogd risico op infecties kan leiden, is het aan te raden om een tekort te voorkomen. Sommige onderzoeken suggereren dat een hoge dosis vitamine C de duur en ernst van verkoudheid kan verminderen. (Bron: Hindawi)
Vitamine C-tekort is het vierde belangrijkste nutriëntentekort in de Verenigde Staten . Redenen zijn onder meer een verminderde inname in combinatie met beperkte lichaamsreserves. Verhoogde behoeften ontstaan bijvoorbeeld door vervuiling en roken, bestrijding van infecties en ziektes. Zorgen voor voldoende inname van vitamine C via de voeding of via suppletie, vooral bij groepen zoals ouderen of bij personen die worden blootgesteld aan risicofactoren voor vitamine C-insufficiëntie, is vereist voor een goede immuunfunctie en weerstand tegen infecties. (Bron: NCBI)
Wil je meer weten?
Hier bij Plent zijn we anders dan de meeste andere supplementenverkopers die er zijn. We zetten ons in voor educatie, merktransparantie en kwaliteitsborging van al onze eigen supplementen. Om deze reden willen we dat al onze klanten een volledig begrip hebben van de supplementen die zij gebruiken. Als je meer wilt lezen over de immuunfunctie van verschillende experts, bekijk dan de onderstaande links:
Video
Inleiding tot het immuunsysteem
Het immuunsysteem uitgelegd: Bacterie-infectie
Geschreven
Immuniteit
Voeding en immuunfunctie in relatie tot COVID-19
Audio
'Eat for Immunity' met Dr. Jenna Macciochi
Dieet & Immuniteit