5 redenen waarom appelazijn zo gezond is

5 redenen waarom appelazijn zo gezond is

Appelciderazijn is een typisch product dat al zo oud is dat je oma het ook al in haar keukenkastje had staan. Aan appelciderazijn zijn verschillende gezondheidsvoordelen toegedicht. De voordelen die in dit blog besproken worden vallen grotendeels in de categorie 'het lijkt erop dat' en ' er zijn duidelijke aanwijzingen dat', dit betekent dus dat deze gezondheidsvoordelen mogelijk gelinkt zijn aan appelciderazijn, maar het is niet zo keihard bewezen dat je ook met 100% zekerheid kan zeggen dat het zo is. Dat gezegd hebbende, laten we in de wereld van de appelciderazijn stappen en doe er jouw voordeel mee!

5 redenen waarom appelazijn zo gezond is

5 redenen waarom appelazijn zo gezond is

1. Kan appelciderazijn de bloedsuikerspiegel stabiliseren?

Er zijn diverse kleine onderzoeken die aantonen dat het nemen van 1 - 2 eetlepels appelciderazijn mogelijk je insulinegevoeligheid verhoogd en je bloedsuikerspiegel verlaagt. Dit betekent dus dat appelciderijzijn mogelijk de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Een betere insulinegevoeligheid is ook gerelateerd aan minder opslag van buikvet (Source: Diabetes Journal, Pubmed, NCBI).

2. Helpt appelciderazijn bij het afvallen?

Appelciderazijn kan mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies. Dit komt waarschijnlijk doordat het het verzadigingsgevoel verbetert. Het lijkt er dus op dat je door appelciderazijn sneller volzit, waardoor je minder zal eten (Source: NCBI).

3. Werkt appelciderazijn tegen slechte bacteriën?

Azijn heeft ook een anti-bacteriele werking, met name voor de schadelijke bacterien. Vroeger was het ook echt een huis- tuin en keukenmiddeltje tegen allerlei kleine kwaaltjes (gerelateerd aan slechte bacterien) en in en rond het huis. Tegenwoordig wordt het vaker gebruikt als bijv. saladedressing of om mee te bakken (Source: NCBI).

4. Kan appelciderazijn helpen bij herstel van PCOS?

Het is nog onduidelijk waarom precies, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat appelciderazijn kan helpen voor vrouwen met PCOS (poly cystic ovary syndrome). De functie van de eileiders was in sommige gevallen binnen enkele maanden compleet hersteld! Mogelijk heeft dit indirect ook te maken met het verbeteren van de insulinegevoeligheid en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Beiden zijn bij PCOS vaak verstoord en beiden hebben ook invloed op de hormoonhuishouding (Source: NCBI).

5. Kan je appelciderazijn ook inzetten als probiotica-supplement?

Appelciderazijn is een gefermenteerd product, wat betekent dat het van nature probiotica bevat. Probiotica bevorderen de darmgezondheid door de diversiteit en hoeveelheid goede darmbacterien aan te vullen. Een goede darmgezondheid werkt door op diverse aspecten van de algehele gezondheid, inclusief ook de mentale gezondheid. Wist je dat een groot deel (tot wel 90%) van het feel good stofje serotonine in de darmen wordt aangemaakt? (Source: Science Direct)

Hoe gebruik je appelciderazijn?

Neem appelciderazijn nooit puur in, dit kan de slijmvliezen en het tandglazuur beschadigen. Je kan appelciderazijn het beste aanlengen met wat water en als een shotje wegdrinken of bijvoorbeeld verwerken in een saladedressing, baksel of cocktail/mocktail. Als je appelciderazijn aanlengt met water, kan je voor een kleine extra metabolismeboost nog een mespuntje cayennepeper toevoegen. Cayennepeper heeft een licht thermisch effect waardoor je iets meer calorieen kan verbranden, maar cafeine heeft hierin een sterker effect.

Is troebele appelazijn gezonder?

Appelciderazijn kan troebel eruit zien, dit betekent niet dat de azijn niet goed meer is, dit komt door het fermentatieproces dat appelciderazijn heeft ondergaan. de deeltjes die de appelciderazijn troebel maken zijn antioxidanten en aminozuren, deze dragen juist bij aan een goede gezondheid.

Delen: