Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Collageen krijgt, vooral als beautysupplement, steeds meer aandacht. Maar wat is collageen eigenlijk en waar is het goed voor? En welke typen collageen zijn belangrijk voor welk deel van jouw lichaam? Deze en andere vragen worden in deze blog beantwoord!

Collageen producten nu populair

wat is collageen en waar is het goed voor

Wat is collageen?

Collageen is de meest voorkomende vorm van eiwit in ons lichaam. Er zijn veel verschillende typen (tot 28 typen) die zijn geclassificeerd op basis van hun structuur.

Alle soorten collageen staan ​​bekend als structurele eiwitten en zijn belangrijke componenten van ons kraakbeen, bindweefsel, pezen, botten, huid en nagels. Het meest voorkomende type collageen in het menselijk lichaam is type I (huid, botten, pezen, bindweefsel), maar we hebben ook aanzienlijke hoeveelheden van onder andere type II (kraakbeen) en type III (huid, bloedvaten) (Bron: NCBI).

Waarom hebben we collageen nodig?

Collageen onderscheidt zich van andere voedingseiwitten doordat het geen hoogwaardige eiwitbron is voor het opbouwen van spierweefsel. In plaats daarvan is het een cruciaal onderdeel van ons bindweefsel en de zogenaamde 'extracellulaire matrix' van onze huid (Bron: NCBI). Het heeft ook een antioxiderende rol in het lichaam.

Collageen heeft een dicht opeengepakte structuur in de vorm van een driedubbele helix. Het is ongelooflijk sterk en biedt ondersteuning en stijfheid aan het bindweefsel (huid, pezen) en de huid (Bron: NCBI).

Waar wordt een supplement met collageen voor gebruikt

Het is bekend dat naarmate we ouder worden, onze interne productie van collageen geleidelijk afneemt, wat een van de redenen is voor de vorming van rimpels en fijne lijntjes. Collageen dat als supplement wordt gebruikt, kan helpen als bron van het structurele eiwit dat kan helpen bij het herstel van beschadigde huid, gewrichts- en pees-/ligamentaire letsels en meer. Omdat het de gezondheid van de extracellulaire matrix van de huid, die water vasthoudt, ondersteunt, kan het ook de hydratatie van de huid verbeteren (Bron: NCBI).

welke typen collageen zijn er en waar gebruik je deze voor

Welke verschillende typen collageen zijn er? En waar gebruik je deze voor?

  • Type I – Dit is type I omdat het ongeveer 90% van onze lichaamsopslag van collageen uitmaakt. Het is veerkrachtig en biedt structurele eigenschappen aan ons bindweefsel zoals onze huid, bindweefsel, pezen en kraakbeen. Dit type is meestal afkomstig van vis, maar ook van runderen of varkens.
  • Type II – Dit is een vorm die onderwerp is van groeiend onderzoek. Het is minder losjes verpakt dan type I, waardoor het een minder rigide kwaliteit heeft. Dit type is geconcentreerd in gewrichtskraakbeen, dat dient als bescherming en schokdemper voor onze gewrichten en botten.
  • Type III – Dit wordt meestal naast type I verspreid en wordt ook aangetroffen in organen, spieren en bloedvaten (Bron: NCBI). Dit type is meestal afkomstig van runderen of varkens.
  • Lees hier meer over de verschillen tussen viscollageen en rundercollageen
  • Lees hier meer over welke collageen het beste wordt opgenomen in je lichaam
wat zijn de voordelen van collageen supplementen

Wat zijn de voordelen van collageen?

De vermeende voordelen van collageen supplementen hangen grotendeels af van het type dat wordt gebruikt. Type I, II en III zijn de primaire typen die worden gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, die elk een verschillende rol in het lichaam hebben.

Over het algemeen wordt aangenomen dat supplementen met collageen antioxiderende eigenschappen, lipidenverlagende activiteit en voordelen voor het bindweefsel heeft en kan helpen bij het bevorderen van huid- en wondgenezing.

Wanneer onze bloedvaten beschadigd raken, wordt collageen blootgesteld en trekt het cellen aan die bloedplaatjes worden genoemd die bloedstolling veroorzaken. Dit helpt om overmatig bloeden te voorkomen wanneer de schade optreedt. Daarnaast speelt collageen ook een sleutelrol bij het ondersteunen van de functies van bloedvaten.

waarom hebben we collageen nodig

Een kort overzicht van enkele vermeende voordelen van collageensupplementen

  • Vitaliteit en hydratatie van de huid – Net als onze bindweefsels en pezen is collageen een belangrijk onderdeel van de huid. Er wordt aangenomen dat collageen supplementen de productie van collageen (uit structuren die bekend staan ​​als fibroblasten) in de huid kan bevorderen. Lees ook onze blog: 'Helpt collageen tegen huidveroudering, zoals rimpels?'
  • Omdat het de extracellulaire matrix vormt die verantwoordelijk is voor het vasthouden van water, wordt ook gemeld dat collageen de hydratatie van de huid kan ondersteunen.
  • Gewrichtspijn – Collageen is het hoofdbestanddeel van alle pezen, bindweefsels en ons gewrichtskraakbeen. Dit leidde tot de hypothese dat supplementen met collageen kunnen helpen om gewrichtspijn te verminderen, vooral bij personen die er vatbaar voor zijn, b.v. geblesseerde atleten en patiënten met artrose.
  • Botgezondheid – Zoals vermeld, is een van de meest bestudeerde effecten van collageen supplementen de rol die het kan spelen bij de bescherming van botten. Dit is vooral belangrijk voor vrouwelijke atleten en ouderen die een verhoogd risico lopen op artritis en osteoporose.
  • Lees hier meer over de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar de werking van collageen
voordelen van collageen supplementen

Conclusie

Collageen is een structureel eiwit dat een cruciaal onderdeel is van alle weefsels in het lichaam. Het speelt ook een rol bij de antioxidatie en de immuunfunctie. Naarmate we ouder worden, begint onze natuurlijke productie van collageen af ​​te nemen en daarmee ook de zichtbare tekenen van veroudering.

Collageensupplementen kunnen deze zichtbare symptomen tegengaan en kunnen ook bijdragen aan pijnbestrijding.

10% korting op collageen van Plent en Big Food

Gebruik de kortingscode:

COLLAGEN10

kortingscode collageen

Collageen producten nu populair

Delen: